Szolgáltatások

Mindenkinek egy kicsit más autóvezetési tudásra van szüksége. Vezess úgy, ahogyan Neked kell vezetned.

Autóvezetés gyakorlás - Szolgáltatásaink

Szeretnénk néhány olyan helyzetet bemutatni, amelyeket érdemes profi oktatókkal gyakorolni. Talán nem is gondoltad, hogy ezekre a vezetési helyzetekre is lehet tudatosan készülni.

Parkolás begyakorlása

Ugye, nem kell említeni, hogy mekkora stresszt okozhat a parkolás?... Sokan azért nem mernek beülni a volán mögé, mert előre félnek a parkolástól, ezért el sem indulnak... Ismerős helyzet? Ha éreztél már hasonlót, gyere hozzánk! Begyakoroljuk a különböző feladatokat először tanpályán, majd élesben, gépjárművek között a forgalomban. Még akkor is előfordulhat, hogy szükségesnek érzed a gyakorlást, ha pl. évek óta vezetsz, de új autót vettél és még nem "érzed" az autó határait. Ha új az autó, inkább gyakorolj pár órát velünk ahelyett, hogy egy váratlan helyzetben "meghúzd" az új autót...

Áttanulás manuális / automata váltóra

Akár egyik, akár másik váltóhoz szoktál, ha nem vagy rutinos vezető, akkor az átszokás nahézségeket okozhat. Nyilvánvaló, hogy ha manuális váltós autóra meg is van a jogosítványod, de sokat vezettél automata váltós autót, akkor szükséges lehet a gyakorolás. Fordított helyzetben nem akkora a különbség, de talán akkor is érdemes kicsit "átszokni", és gyakorolni egy profi oktatóval.

Éjszakai vezetés gyakorlása

Sötétben minden más. Sokan el sem indulnak alkonyat után. Természetes, hogy sötétben nem látsz - nem is láthasz - mindent, ezért bizonytalanná válhatsz. Az éjszakai vezetés mindenkire másképp hat. Van, aki lazán, probléma nélkül vezet éjjel is, de vannak, akik annyira tartanak tőle, hogy inkább csak akkor vezetnek sötétben, ha nagyon muszáj. Mások akkor sem.

Számtalan olyan "fogódzkodó" és apró trükk van, amely segít abban, hogy éjjel is magabiztosan vezess. Ha te is a "sötétben nem vezetők" táborához tartozol, bátran keress bennünket. Biztosan tudunk segíteni, hogy bátrabb és magabiztosabb légy.

Napi szintű útvonalak bejárása és gyakorlása

Tudtad, hogy a járművezetők több mint 75%-a nap mint nap ugyanazokon az útvonalakon közlekedik?

Még akkor is szükséges lehet a vezetés gyakorlására, ha te is legtöbbször ugyanazokon az útvonalakon közlekedsz. Egyrész ezek az útvonalak is tartogathatnak "meglepetéseket", másrész biztosan másfelé is fogsz vezetni. Ha a vezetésed legnagyobb részben egy útvonalon történik, akkor különösen fontos, hogy gyakorlatot szerezz, mert ilyenkor az idegen útvonalak extra stresszt jelenthetnek.

Országúti vagy autópályás vezetés gyakorlása

Látszólag nincs is egyszerűbb, mint autópályán vezetni. Csak nyomni kell a gázt és ennyi. Vagy mégsem?... Országúton, autópályán minden sokkal gyorsabban történik. Ezt persze mindenki tudja, és elméletben ez rendben is van. Azonban számtalan helyzet adódhat, amelyekben a másodperc töredéke alatt kell dönteni vagy reagálni. Jó technika és magabiztos tudás kell, hogy azonnal, megfelelően, de mégsem túlreagálva oldjuk meg a helyzetet.

Városban vezetésnél nyilván sokkal több a koccanásos baleset. A sok autó, gyalogosok, zsúfoltság, magasabb stressz oda vezet, hogy számszerűsítve nyilván sok a baleset. Ezzel szemben országúton és autópályán - ha csak a puszta számokat nézzük - kevesebb. De ne felejsük el, hogy a városi balesetek sokkal alacsonyabb sebességnél történnek, ezért a veszélyességük is sokkal alacsonyabb szintű.

Ha autópályán történik valami, az sajnos nagyobb valószínűséggel okoz komolyabb bajt, mint egy hasonló hiba a városban.

Tanuld meg felismerni a veszélyhelyzetet azelőtt, hogy az kialakul! Gyere hozzánk, megtanítjuk, hogyan lehet ezt megtanulni.

Fentiekből következik, hogy

  1. Ha valaki úgy vág neki a gyakorlati vizsgának, hogy mindössze a hatóságilag előírt 30 kötelező gyakorlati órát „vezeti le”, akkor ezen tanulóknak kb. 60%-a (!) elsőre megbukik a forgalmi vizsgán. Ez történik még akkor is, ha a kötelező 580 km-t teljesíti a tanuló. Ennek nem az az oka, hogy az autósiskola vagy a gyakorlati oktató rosszul oktat. Mindössze a tanuló által tévesen felmért tudásszint és a hatóság által elvárt magasabb követelményszint különbsége eredményezi a nagyarányú bukást.
  2. Ha pedig valaki mégis előbb-utóbb „átcsúszik” a vizsgán, akkor is éppen csak azt a szintet éri el a tudása, hogy alapszinten ellavírozik a forgalomban.

Ez a tudás viszont nem elegendő ahhoz, hogy

  • nyugodtan és extra stressz élmények nélkül éljük meg a vezetést
  • biztonságban érezzük magunkat a forgalomban
  • valóban biztonságosan is vezessünk.

A statisztikák sokkolóak.

A 17 és 20 év közöttiek által elszenvedett balesetek száma ötszöröse (!) a pl. 30-70 év közöttiek által elszenvedett balesetekhez képest.

Hogy ez a különbség ne legyen ennyire sokkoló és hatalmas, mindenképpen muszáj (egy ideig) napi szinten gyakorolni. De egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük ezt.

Amikor elkezd valaki önállóan közlekedni, hamar negatív élmények érik. Felismeri, esetleg meg is tapasztalja, hogy ezzel az autóvezetői tudással könnyen keveredhet balesetveszélyes szituációba. Sok esetben nem a technikai hiányosság a fő probléma, hanem a gyakorlat hiánya. S ekkor megszaporodnak a problémák, veszélyhelyzetek.

A friss jogosítványos elkezd kapkodni, esetleg megkér egy ismerőst vagy családtagot, hogy gyakoroljon vele. Általában ez csak ront a helyzeten. Az ember a maradék önbizalmát is elveszítheti, mert a türelmetlen, ingerülten magyarázó nem szakember „csak jót akarók” miatt, akik nem tudják beleképzelni magukat a másik helyzetébe. Rossz beidegződések alakulhatnak ki, szaporodnak a konfliktusok, s nem utolsó sorban a balesetek.

Ha stabil és megbízható autóvezetési tudást szeretnél, válassz minket a gyakorláshoz:

Személyes tudásszintedhez igazodunk

Ne félj, nincs mitől! Ha úgy érzed, hogy még (vagy esetleg már) semmit nem tudsz, akkor is gyere hozzánk bátran. Bármilyen szinten vagy most, nem véletlenül szerezted meg a jogsidat! Biztosan sokat fogsz fejlődni, és eléred azt a szintet, amit szeretnél!

Személyes célokat is megfogalmazhatsz

Mindenkinek más céljai vannak a jogosítvánnyal. Van, aki csak azért szeretne biztonságosan vezetni, hogy ha szükséges, be tudjon "ugrani" mások helyett. Van, aki viszont napi szinten szeretne nagyon jól vezetni. Igazodunk céljaidhoz.

Profi oktatók

Autót vezetni sokan tudnak. Vezetést oktatni - jól - viszont csak profi oktatók képesek. Oktatóink nem csak profik, de rutinosak is. Velünk, nálunk biztosan hatékonyan fogsz fejlődni.

Biztonságos környezet

Noha van jogosítványod, természetesen nem mindegy, hogy hol és hogyan gyakorlod a vezetést. Mindig olyan környezetet és feladatot választunk, hogy biztonságban légy.